Аязмото в Стара Загора – център на отмората

0
1241
Аязмото в Стара Загора - Велинград СПА

Красивият парк Аязмото е един от символите на Стара Загора.

Паркът е привлекателно място за жителите и гостите на областния град.

Той е своеобразен оазис на отмората в забързаното ни ежедневие. В парк „Митрополит Методи Кусев“, както е името на прословутото аязмо има много и разнообразни дървесни видове.

Паркът е разположен на 3200 декара и е приютил повече от 150 екзотични дървесни и храстови вида. Тук се срещат алепския бор, лавровото дърво , моливното дърво, райската ябълка , алепския дъб, гинкото и много други.

Аязмото предлага много възможности за отдих и почивка. След като сте успели да се изкачите до върха му може да използвате площадките за бадмитон, тенис на маса или просто да потичате. Или просто за да си направите пикник в слънчев ден.

  • През последните години територията на парка се обогати и със стрийт фитнес, който бързо се превърна в притегателна точка за малки и големи. На територията на парка се намира и прословутата зала на смеха, която е любимо място на поколения старозагорци.
  • Тук всеки може да се надсмее на собствения си образ, изкривен през призмата на огледалата. Друго любимо място, което можете да посетите в старозагорското аязмо е зоологическата градина. Тя е създадена през 1957 г. и заема площ от 70 декара от територията на парка.

В зоопарка могат да се видят 80 вида бозайници, птици и земноводни. Около Старозагорското аязмо битуват много митове и легенди.Според една от най-популярните, е че по времето на управлението на княз Борис I в Стара Загора властвал княз Кольо, който имал дъщеря на име Цветана.

Но тя се разболяла тежко и князът бил принуден да се съгласи тя да бъде лекувана от лекари-християни. Пленените християни въвели Цветана в Христовата вяра в извора на Аязмото и я нарекли Теодора. Веднага щом се покръстила Цветана-Теодора оздравяла. От тогава според преданието капището на Аязмото е превърнато в християнски храм.

В местността изникнал и манастир посветен на Свети Теодор Тирон.

Comments

comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.