Аязмото в Стара Загора – център на отмората

1361
Аязмото в Стара Загора - Велинград СПА

Красивият парк Аязмото е един от символите на Стара Загора.

Паркът е привлекателно място за жителите и гостите на областния град.

Той е своеобразен оазис на отмората в забързаното ни ежедневие. В парк „Митрополит Методи Кусев“, както е името на прословутото аязмо има много и разнообразни дървесни видове.

Паркът е разположен на 3200 декара и е приютил повече от 150 екзотични дървесни и храстови вида. Тук се срещат алепския бор, лавровото дърво , моливното дърво, райската ябълка , алепския дъб, гинкото и много други.

Аязмото предлага много възможности за отдих и почивка. След като сте успели да се изкачите до върха му може да използвате площадките за бадмитон, тенис на маса или просто да потичате. Или просто за да си направите пикник в слънчев ден.

  • През последните години територията на парка се обогати и със стрийт фитнес, който бързо се превърна в притегателна точка за малки и големи. На територията на парка се намира и прословутата зала на смеха, която е любимо място на поколения старозагорци.
  • Тук всеки може да се надсмее на собствения си образ, изкривен през призмата на огледалата. Друго любимо място, което можете да посетите в старозагорското аязмо е зоологическата градина. Тя е създадена през 1957 г. и заема площ от 70 декара от територията на парка.

В зоопарка могат да се видят 80 вида бозайници, птици и земноводни. Около Старозагорското аязмо битуват много митове и легенди.Според една от най-популярните, е че по времето на управлението на княз Борис I в Стара Загора властвал княз Кольо, който имал дъщеря на име Цветана.

Но тя се разболяла тежко и князът бил принуден да се съгласи тя да бъде лекувана от лекари-християни. Пленените християни въвели Цветана в Христовата вяра в извора на Аязмото и я нарекли Теодора. Веднага щом се покръстила Цветана-Теодора оздравяла. От тогава според преданието капището на Аязмото е превърнато в християнски храм.

В местността изникнал и манастир посветен на Свети Теодор Тирон.

Comments

comments