Църквата Света Троица във Велинград

1737
Църквата Света Троица - Велинград СПА

Църквата Света Троица във Велинград.

Велинград е богат на интересни и атрактивни културно-исторически и природни забележителности курорт. Сред най-силно открояващите се от тях с право можем да посочим уникалната църква Света Троица.

Прелестната по своята архитектура и богата като история и традиции християнска обител, тя впечатлява и до днес както родните, така и чуждестранните туристи.

Нещо повече – велинградската църква Света Троица е и интересна с факта, че представлява най-старият православен храм в целия Чепински край. Издигната през 1816 година, християнската обител е положила и началото на възрждането на религията като основен източник на сила и вяра за поробените българи.

Църквата Света Троица, освен това, е била построена върху основите на още по-стара (най-вероятно от времето на Второто Българско Царство) каменна църква. Съществува древна легенда, според която във велинградската православна църква се е крил най-големият брой книги на роден български език.

По време на турските гонения преди Освобождението обаче всички били изгорени. Църквата Света Троица в днешни дни изглежда почти така, както някога е красяла Чепинския край през 19 век. По своята класическа за времето архитектура, тя представлява красива трикорабна псевдобазилика.

Последното обновяването на храма било осъществено през 1938 година, като именно тогава към строежа е добавена една апсида, а двускатният покрив е изцяло модернизиран. Двата кораба встрани са артистично разделени с междинни каменни колони, като в западната част на църквата е ситуиран автентичен дървен балкон (така наречената емпория).

Тук, се е оформило и женското църковно общество, т.е. местният хор. Камбанарията е също сред най-новите придобивки на храма Света Троица във Велинград. Стенописите от 20 все още събуждат уникално въодушевление у посетителите, а иконите – макар и не толкова стари – предизвикват истински интерес не само у туристите, но и у специалистите в областта на иконостаса, религиозните културни обичаи и изкуството в християнството.

Велинградската църква Света Троица е емблемата на атракционната страна на курорта!

Карта – местоположение на Църквата Света Троица Велинград

Comments

comments