Народно читалище Отец Паисий

833
Народно читалище Отец Паисий Велинград

Народно читалище „Отец Паисий – 1893 година“

се намира в централна част на Велинград. Читалището е основано, както е показано и в самото име на сградата, през 1893, а през 1931-ва разполага със собствена сграда, където всяка година се провеждат различни културни мероприятия.

  • Още ноември месец през годината на основаване е събран и първият съвет на читалището, на който се решават и приемат важни правила, които съставят първия устав на читалището, който е валиден и до днес.
  • В малкото документи, които са останали от онова време, се вижда, че читалището има доста разпространена дейност, която не се ограничава само в една местност – село Лъджене, но също така и във всички останали села от Чепинската котловина. Поради тази причина първоначалното име на читалището е било „Чепинско“.

Народно читалище Отец Паисий Велинград 2

Като всяко едно културно средище и това има своето скромно начало. По стара българска традиция културните дейности са се развивали в кафенетата. Първоначално читалището се намирало в кафенето на Иван Малчев, занаятчийска работилница и след това отново в кафене. Имуществото на културното средище е било само един стар шкаф, пълен с дарени книги и списания. Една пред 1931 година той намира своето място в новата и официална сграда на Читалището.

В днешно време читалището е доста модернизирано. Разполага със салон, който има в наличност над 200 места, сцена, гримьорни. Също така, в наличност има над 600 хиляди регистрирани книги и информационен център. На сцената на читалището, освен народни изпълнители и творци, се изявяват и чуждестранни такива, които са гости на града.

Читалището има свободна политика, която не зависи от политическата обстановка в страната. Неговата основна цел е да предава историята на бъдещите поколение и да бъде културен паметник и хранилище на тази история. В него могат да се изявяват различни хора без оглед на пола, възрастта, етноса, различните политически възгледи, както и религиозни такива.

Работата на читалището е свързана с местната общност, като идеята е да се съхранява историята, културата и бита на населението и да се предава на бъдещите поколения. Читалището работи с външни специалисти, с чиято помощ да поддържа високото качество на художествената работа, полага усилия за задържането на местния капацитет от специалисти.

Comments

comments