Народно читалище Отец Паисий

0
719
Народно читалище Отец Паисий Велинград

Народно читалище „Отец Паисий – 1893 година“

се намира в централна част на Велинград. Читалището е основано, както е показано и в самото име на сградата, през 1893, а през 1931-ва разполага със собствена сграда, където всяка година се провеждат различни културни мероприятия.

  • Още ноември месец през годината на основаване е събран и първият съвет на читалището, на който се решават и приемат важни правила, които съставят първия устав на читалището, който е валиден и до днес.
  • В малкото документи, които са останали от онова време, се вижда, че читалището има доста разпространена дейност, която не се ограничава само в една местност – село Лъджене, но също така и във всички останали села от Чепинската котловина. Поради тази причина първоначалното име на читалището е било „Чепинско“.

Народно читалище Отец Паисий Велинград 2

Като всяко едно културно средище и това има своето скромно начало. По стара българска традиция културните дейности са се развивали в кафенетата. Първоначално читалището се намирало в кафенето на Иван Малчев, занаятчийска работилница и след това отново в кафене. Имуществото на културното средище е било само един стар шкаф, пълен с дарени книги и списания. Една пред 1931 година той намира своето място в новата и официална сграда на Читалището.

В днешно време читалището е доста модернизирано. Разполага със салон, който има в наличност над 200 места, сцена, гримьорни. Също така, в наличност има над 600 хиляди регистрирани книги и информационен център. На сцената на читалището, освен народни изпълнители и творци, се изявяват и чуждестранни такива, които са гости на града.

Читалището има свободна политика, която не зависи от политическата обстановка в страната. Неговата основна цел е да предава историята на бъдещите поколение и да бъде културен паметник и хранилище на тази история. В него могат да се изявяват различни хора без оглед на пола, възрастта, етноса, различните политически възгледи, както и религиозни такива.

Работата на читалището е свързана с местната общност, като идеята е да се съхранява историята, културата и бита на населението и да се предава на бъдещите поколения. Читалището работи с външни специалисти, с чиято помощ да поддържа високото качество на художествената работа, полага усилия за задържането на местния капацитет от специалисти.

Comments

comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.