Елин връх и параклисът Свети Илия – две от мистериозните перли на Велинград

2674
Елин връх и параклисът Свети Илия - Велинград СПА
Изглед от Елин Връх

Велинград не е просто луксозна спа дестинация, в която можете да получите първокласен масаж и да хапнете истински родопски специалитети, приготвени по традиционна рецепта и поднесени в прохладен двор на стара къща, играеща ролята днес на хотел, а някога е бил едно от първите селища в следвоенната велинградска действителност, кръстен на партизанката Вела Пеева. Велинград е късче земя, събиращо уникални атракции и вдъхновяващи природни местности. Две от мистериозните перли на Велинград, които днес особено силно разпалват духовете на туристите са:

Елин Връх и Параклисът Свети Илия.

Елин връх и параклисът Свети Илия - Велинград СПА 2
Елин връх – Параклисът Свети Илия. Снимка: Photo G
  • За да стигнете до романтичното и китно възвишение на Елин Връх, трябва да преминете през един от трите местни квартала, а именно Каменица. Минете над официалните очертания на Велинград и продължете по разлистващата се пред вас красива пътечка. Тя продължава около 3 километра – най-добре се възползвайте от тях и се заемете с билкарство или гъбарство. И двете са много добре развити в местността. Елин Връх най-лесно се разпознава още от далечината със своята красива и буйна зеленина, както и с прелестната си стара чешма, от която тече свежа ледено студена планинска вода.
  • Висок 1568 метра, Елин Връх е известен и с най-новата си придобивка – християнският параклис Свети Илия, построен през 2000 година. Архитектурният план на скромната и малка религиозна обител се основава върху старото оброчище със същото име. По време на строежа обаче, става ясно, че оброчището на Свети Илия се намира върху култово светилище, което датира от желязната епоха. Нещо повече – това светилище по всяка вероятност е било първоначално изградено и ползвано от древните траки. В района (около 1 декар площ) са открити култови съдове, като повечето са служили за така нареченото ритуално умъртвяване, а част от останките са и интригуващи артефакти от Римската и Средновековната епоха. Днес, Параклисът Свети Илия прави силно впечатление със семплата си композиция и прилежните стенописи, изрисувани от известния велинградски художник Заварин Веселинов.
Елин връх и параклисът Свети Илия - Велинград СПА 3
Изглед от Елин Връх – Нова година 2016. Снимка: Photo G

Comments

comments