Езерото Клептуза – символът на Велинград

2756
Езерото Клептуза - Велинград СПА

Езерото Клептуза – символът на Велинград

Обозначен като спа столицата на Балканите, Велинград е град на прекрасни възможности за отдих, развлечение, еко туризъм и релаксация сред местните атракции. Забележителности тук съвсем не са малко и всеки посетител съвсем спокойно може да открие по нещо за себе си. От друга страна, вече десетилетия наред Велинград като чудесен курорт и великолепен град за посещение се слави с туристическия си символ, който освен това е обявен и за национална природна забележителност – езерото Клептуза!

  • Езерото Клептуза е най-големият карстов извор на територията на страната. Разположена на десния бряг на местната Чепинска река, атракцията е задължителна част от еко разходките из Чепинската котловина. До Клептуза може лесно да се стигне през югозападния край на Велинград (по-конкретно в известния с луксозните си спа хотели квартал Чепино), като се тръгне по пътя за не по-малко известния язовир Доспат.
  • Езеро Клептуза във Велинград е едновременно и водоснабдяващ водоем за местните жители, както и за тукашния рибарник, и прелестна атракция, която впечатлява с водните си колелета, със сенчестите си кътчета за отдих и с прекрасната си зеленина – идеална за пикници, детски игри и живописни фотосесии. Районът около Клептуза е богат на вековни черни борови дървета с дебела сянка, над 50 редки вида храсти и около 200 вида тревни растения. От Клептуза водят началото си много от популярните местни еко пътеки, сред които най-силно впечатление оставят тези до Сивата вода и до местността Харманите. Езеро Клептуза се ползва с национална защита, а от няколко години насам все повече инвеститори проявяват интерес да го превърнат в истински успешна атракция за Южна България, като обогатят природните дадености на местността и подобрят качеството на туристическото обслужване. Посещението на езеро Клептуза определено си заслужава, а енергията и позитивното настроение, с което зарежда, ще ви е достатъчно да се чувствате перфектно занапред дори да водите напрегнат и динамичен живот!

Езерото Клептуза - Велинград СПА 2
Езерото Клептуза - Велинград СПА 3

Карта на езерото Клептуза – Велинград

Comments

comments