Художествената галерия на Велинград

1869
Художествената галерия на Велинград - Велинград СПА

Спа курортът в Чепинската котловина – Велинград е разделен на три основни квартала. Сред тях, най-популярният и, разбира се, най-гъсто отрупан с интересни забележителности и уникални природни дадености, както и луксозни хотели с по 3, 4 и 5 звезди, е Чепино. През последните години обаче туристическото развитие на Велинград силно и предимно набляга и в района на Лъджане – вторият по големина квартал. А онова, което събира, гостите и посетителите на курорта тук е

градската Художествена галерия – къщата на баба Цвета

  • Художествената галерия на Велинград е поместена в така наречената Къща Цвета Шуманова. Самата Шуманова е ярка българска личност, която макар и не толкова често споменава, заслужава значимо място в родната следоосвобожденска история. Цвета Шуманова дълги години преподава изкуство в родното си село Лъджане (преди то да стане част от Велинград), а малко преди смъртта си дарява родната си къща, за да обслужи нуждите на градската художествена галерия.
  • В днешни дни Художествената галерия на Велинград е разделена на две зали, като в тях се помества постоянната експозиция и периодично се канят гостуващи артисти да изложат своите колекции и творби. В постоянната изложба на Художествената галерия на Велинград могат да се открият изключително много графика, живопис и скулптура, създадени от съвременни родни творци. Към богатата експозиция на Велинградската галерия на изкуства се включват и произведения, свързани с народните занаяти. По-голяма част от тях, разбира се, са свързани с културните обичаи и традиции на Родопите. Художествената галерия на Велинград работи целогодишно с единствен почивен ден Неделя. Работното време на културно-историческата институция е от 10 до 18 часа без прекъсване. Препоръчваме и на вас, бъдещите гости на спа дестинацията, също, да посетят градската галерия на изкуствата и да се докоснат до изяществото на едни от най-ценените и уникални произведения, както и до майсторството на съвременните скулптури и художници.

Контакти – Художествената галерия Велинград

Телефон за връзка: 0359 5 97 09

Адрес: Велинград , ул. ”Васил Априлов” № 5

Comments

comments