Историята на Владо Черноземски Велинград СПА

1446
Владо Черноземски Велинград - Велинград СПА

Историята на Владо Черноземски Велинград СПА

Когато се заговори за историята на Велинград няма как да не изплува едно име, това на Владо Черноземски – Величко Димитров Керин. Революционерът, който е оставил името си със златни букви в българската история благодарение на своята храброст, е родом от чепинското село Каменица, което днес е квартал на Велинград. Историята на Владо Черноземски е изключително интересна и трудно бихме могли да ви я разкажем в една статия. За неговият живот може да се напише цяла книга, но ще се опитаме да ви запознаем с най-важните детайли от битието на храбрият революционер.

  • Той е роден през 1897 година и животът му започва като на всеки обикновен човек. Завършва третокласно образование в с.Каменица, след което бива мобилизиран от българската армия по време на Първата световна война. Той служи в инженерните войски и през 1919 година се уволнява и започва работа като шофьор. Близо година по-късно пък се жени, а три години след това се ражда и единствената му дъщеря Латинка. През 1925 година се развежда и няколко месеца по-късно се жени отново.
  • През това време Черноземски става активен член на ВМРО. Официалното му приемане в организацията е през 1922 година. Той става член на четата на Иван Бърльо. Впоследствие участва и в четите на Траян Лакавишки и Тодор Александров. Революционерът си печели славата на един от най-точните стрелци, който се отличава не само с отличният си мерник, но и смелостта и отличната дисциплина. През 1924 година се установява за постоянно в София, тъй като е привикан от Тодор Александров да бъде на разположение на ЦК на ВМРО.
  • Именно тогава животът на Черноземски се преобръща на 180 градуса. Той се превръща в атентатор номер 1 на ВМРО. Първата му задача е през 1924 година, когато трябва да убие бившият член на организацията Димо Хаджииванов. Задачата му е поставена от новият шеф на ВМРО – Иван Михайлов. Полицията обаче, го залавя, а Софийският окръжен съд го осъжда на смърт чрез обесване. Присъдата не влиза в сила и революционерът успява да избяга.

Владо Черноземски е до такава степен отдаден на каузата, че през 1927 година е готов да се самовзриви в заседателната зала на Обществото на народите. С това си действия щял да предизвика вниманието на Световната организация относно съдбите на македонците в България. Ръководните органи на ВМРО не се съгласяват с идеята и му възлагат нова задача – да убие друг функционер на организацията – Наум Томалевски. Революционерът обаче, отново попада зад решетките и бива осъден на доживотен затвор.

  • През 1932 година Черноземски бива амнистиран и освободен. Веднага след това следите му изчезват. Впоследствие се оказва, че е заминал тайно за Италия, където става инструктор-терорист в лагерът на Усташа. Те планират да извършат атентат срещу сръбският крал Александър. На 9 октомври 1934 година Владо Черноземски решава, че хърватите не са достатъчно подготвени, за да извършат атентата и той взима нещата в свой ръце. Тогава в Марсилия собственоръчно прострелва и убива кралят на Югославия Александър Първи Караджорджевич. Покрай него убива и ранява тежко част от височайшите му гости, сред които е и френския министър.
  • Полицаите го раняват тежко и откарват в районното на разпит. Черноземски обаче, не издава никаква информация и същата вечер умира следствие на раните си. По-късно революционерът от ВМРО бива обявен за терорист номер 1 в Европа. Днес пък има няколко улици, които носят неговото име, а в родното му село Каменица е изградена паметна плоча, която да напомня на хората какъв човек е живял в техният край.

Comments

comments