Историческата крепост Цепина

2
1918
Историческата крепост Цепина - Велинград СПА

Историческата крепост Цепина близо до Велинград

Ако сте били на почивка или туристически тур из региона на Велинград, то тогава името крепост Цепина със сигурност ви говори нещо.

От друга страна, ако все още никога не сте посещавали Велинград, то поправете тази грешка и задължително запишете крепост Цепина в списъка си с местата, които трябва да видите, когато се отправите на заслужена ваканция в спа столицата на Балканите. Цепина представлява средновековна историческа крепост. И до днес нейните останки напомнят на българския народ за славното му минало, а туристите от района на Велинград я посещават на всяка цена.

  • Самата крепост е разположена на невисок, но доста стръмен хълм, намиращ се в източните части на Чепинската котловина, в близост до село Дорково, община Ракитово на около 20 километра от Велинград.
  • Според историци и изследователи мястото, на което се разполага Цепина, е било населявано още от първите заселници на енеолита, а по-късно през желязната епоха на него е било изградено древно тракийско селище. Малко по-късно – през 12-13 век била и издигната уникалната крепост Цепина, а сред хрониките на византийските историци тя била наричана „великолепна”. В периода след освобождението на България от византийско владичество, Цепина остава владение на прочутата династия Асеневци и самата крепост дори се явява главен пункт както за военни действия, така и през мирно време. Цепина бива разрушена през 14 век, когато нахлуват османските племена и почти целият регион на днешен Велинград е бил сринат със земята.
  • След Освобождението на България от Османско владичество Цепина е възстановена, а днес тя се смята за туристическа емблема на Велинград, региона и атракциите му. Не се колебайте да посетите крепостта Цепина, ако ви се очертава път насам. Мястото наистина си заслужава, защото крие в себе си вековна история и частица от националното ни самочувствие и вярата, че сме един силен, велик и уникален народ!

Карта на местоположението – Цепина

Comments

comments

2 КОМЕНТАРИ

  1. Крепостта Цепина е в община Ракитово, село Дорково…, а не Велинград, както пишете.

  2. Самата крепост е разположена на невисок, но доста стръмен хълм, намиращ се в източните части на Чепинската котловина, в близост до село Дорково, община Ракитово на около 20 километра от Велинград.
    Има и карта където се вижда къде е.
    Надяваме се да сте доволна и по-малко възмутена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.