Местността Стария чарк край Велинград

0
1805
Местността Стария чарк - Велинград СПА

Информация за местността Стария чарк край Велинград подходяща за разходка или пикник сред природата.

Велинград се слави с наличността на трите основни и важни фактора за един курорт да може да се нарече перфектен – уникална природа, перфектно обслужване и условия за почивка и богатство от забележителности.

Сред най-интересните атракции на спа дестинацията на Южна България е местността Стария чарк.

Години наред, тази впечатляваща природна забележителност не просто е привличала десетки туристи в своето китно и изпълнено с буйна растителност лоно, но и е пробуждала любопитството с множеството си легенди и сказания.

  • Един от начините, да се стигне до местността Стария чарк е да се тръгне от централната част на Велинград и да се премине през местната Вельова баня. След това се свива по една малка и симпатична горска пътечка, изнизваща се в северозападна посока. По пътя, отстрани се виждат двата големи квартала на града, а именно Каменица и Лъджене. Малко преди да се достигне местността Стария чарк, която, между другото, представлява сбор от няколко миниатюрни, но много впечатляващи и харизматични полянки, има спирка за малкия манастир Свети Георги и местноста Гергевана. До него, съвсем удобно се намира и чешмичка, от която тече ледено студена планинска вода. След манастира, се минава и през Никульовата църка, от където започват и повечето митове и легенди за района на местността Стария чарк. Така например, преди много години, една баба имала видение в съня си. Няколко светци я накарали да построят храм, от където идва и Никульовата църква. Според друга легенда, местността на Стария чарк се свързва с голямото помохамеданчване.
  • Точно тук, били открити и костите на трима загинали монаси през този тежък за българския народ период от Османското владичество. Днес, местността Стария чарк привлича семействата с малки деца за игри и забавления, а точно в средата си тя има също чешмичка с питейна, изворна и лековита велинградска минерална вода.

Comments

comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.