Местността Стария чарк край Велинград

1918
Местността Стария чарк - Велинград СПА

Информация за местността Стария чарк край Велинград подходяща за разходка или пикник сред природата.

Велинград се слави с наличността на трите основни и важни фактора за един курорт да може да се нарече перфектен – уникална природа, перфектно обслужване и условия за почивка и богатство от забележителности.

Сред най-интересните атракции на спа дестинацията на Южна България е местността Стария чарк.

Години наред, тази впечатляваща природна забележителност не просто е привличала десетки туристи в своето китно и изпълнено с буйна растителност лоно, но и е пробуждала любопитството с множеството си легенди и сказания.

  • Един от начините, да се стигне до местността Стария чарк е да се тръгне от централната част на Велинград и да се премине през местната Вельова баня. След това се свива по една малка и симпатична горска пътечка, изнизваща се в северозападна посока. По пътя, отстрани се виждат двата големи квартала на града, а именно Каменица и Лъджене. Малко преди да се достигне местността Стария чарк, която, между другото, представлява сбор от няколко миниатюрни, но много впечатляващи и харизматични полянки, има спирка за малкия манастир Свети Георги и местноста Гергевана. До него, съвсем удобно се намира и чешмичка, от която тече ледено студена планинска вода. След манастира, се минава и през Никульовата църка, от където започват и повечето митове и легенди за района на местността Стария чарк. Така например, преди много години, една баба имала видение в съня си. Няколко светци я накарали да построят храм, от където идва и Никульовата църква. Според друга легенда, местността на Стария чарк се свързва с голямото помохамеданчване.
  • Точно тук, били открити и костите на трима загинали монаси през този тежък за българския народ период от Османското владичество. Днес, местността Стария чарк привлича семействата с малки деца за игри и забавления, а точно в средата си тя има също чешмичка с питейна, изворна и лековита велинградска минерална вода.

Comments

comments