Местността Белмекен – скритият рай край Велинград

3153
Местността Белмекен - Велинград СПА
Местността Белмекен, Снимка - Photo G

Макар и да се намира в близост до Велинград – спа столицата на България, която сериозно и силно засили туризма си през последните няколко години – местността Белмекен,

все още е неизвестна, за други – тайна и мистериозна – местност, сред която любителите на почивката сред природата, тишината и спокойствието могат да се насладят на един наистина незабравим релакс. Със своята успокояваща и вдъхновяваща природа, с изобилието от атракции, които можете да видите тук – връх Белмекен, огромният и величествен язовир Белмекен, а също така и едноименната хижа за почивка – тази местност се превръща в ключова забележителност около района на Велинград.

Язовир Белмекен се смята за най-високия язовир на Балканския полуостров. Той се намира сред очарователната природа на Рила, а самата местност Белмекен и язовирът й граничи с още една прекрасна природна атракция, Въча поляна, която е разположена на разстояние от близо 30км. Язовир Белмекен е локализиран на приблизително 1910м. средна надморска височина. Край него тече река Сестримска, представляваща главна част от каскадата Белмекен-Сестримо-Чаира. Заслужено значението на името на пленителния язовир е „Известно място”. Язовирът е добре известен със своите перфектни условия за лов и риболов, разходки, снимки сред природата и възможност за пикници и слънчеви бани през по-топлото време от годината, най-вече през лятото.

  • Връх Белмекен също представлява част от едноименната местност. Той е висок 2626 метра, а освен това е добре познат с летните лагери, организирани най-често за деца и групи. През зимата обаче върхът съвсем не е подходящ за неопитни катерачи и планинари, защото става опасен със своите лавини. Това превръща връх Белмекен в любимо място за почитателите на екстремните спортове.
  • Към местността Белмекен включваме и още една атракция – едноименната спортна база. База Белмекен е уютно сгушена в полите на Рила планина и се намира на повече от 2000 метра надморска височина. Белмекен се разпознава като идеално място за организиране на тренировъчни лагери на клубни и национални отбори, условия за индивидуална подготовка, по всички видове спорт, както и условия за масов спорт, като ориентираме, планинско колоездене, ски-ориентиране, семинари, туризъм и много други. Тук ще намерите всичко, от което един спортист има нужда – в това число и футболно игрище, стрелбище за биатлон, закрит гребен тренажор, гребна база и т.н.
Местността Белмекен - Велинград СПА 2
Местността Белмекен, Снимка – Photo G

Като комплексно място с връх, язовир и модерна база, местността Белмекен е отлично място за отдих, спортна подготовка и прекарване на свободното време – далеч от градската действителност.

Comments

comments