Местността Белмекен – скритият рай край Велинград

0
2901
Местността Белмекен - Велинград СПА
Местността Белмекен, Снимка - Photo G

Макар и да се намира в близост до Велинград – спа столицата на България, която сериозно и силно засили туризма си през последните няколко години – местността Белмекен,

все още е неизвестна, за други – тайна и мистериозна – местност, сред която любителите на почивката сред природата, тишината и спокойствието могат да се насладят на един наистина незабравим релакс. Със своята успокояваща и вдъхновяваща природа, с изобилието от атракции, които можете да видите тук – връх Белмекен, огромният и величествен язовир Белмекен, а също така и едноименната хижа за почивка – тази местност се превръща в ключова забележителност около района на Велинград.

Язовир Белмекен се смята за най-високия язовир на Балканския полуостров. Той се намира сред очарователната природа на Рила, а самата местност Белмекен и язовирът й граничи с още една прекрасна природна атракция, Въча поляна, която е разположена на разстояние от близо 30км. Язовир Белмекен е локализиран на приблизително 1910м. средна надморска височина. Край него тече река Сестримска, представляваща главна част от каскадата Белмекен-Сестримо-Чаира. Заслужено значението на името на пленителния язовир е „Известно място”. Язовирът е добре известен със своите перфектни условия за лов и риболов, разходки, снимки сред природата и възможност за пикници и слънчеви бани през по-топлото време от годината, най-вече през лятото.

  • Връх Белмекен също представлява част от едноименната местност. Той е висок 2626 метра, а освен това е добре познат с летните лагери, организирани най-често за деца и групи. През зимата обаче върхът съвсем не е подходящ за неопитни катерачи и планинари, защото става опасен със своите лавини. Това превръща връх Белмекен в любимо място за почитателите на екстремните спортове.
  • Към местността Белмекен включваме и още една атракция – едноименната спортна база. База Белмекен е уютно сгушена в полите на Рила планина и се намира на повече от 2000 метра надморска височина. Белмекен се разпознава като идеално място за организиране на тренировъчни лагери на клубни и национални отбори, условия за индивидуална подготовка, по всички видове спорт, както и условия за масов спорт, като ориентираме, планинско колоездене, ски-ориентиране, семинари, туризъм и много други. Тук ще намерите всичко, от което един спортист има нужда – в това число и футболно игрище, стрелбище за биатлон, закрит гребен тренажор, гребна база и т.н.
Местността Белмекен - Велинград СПА 2
Местността Белмекен, Снимка – Photo G

Като комплексно място с връх, язовир и модерна база, местността Белмекен е отлично място за отдих, спортна подготовка и прекарване на свободното време – далеч от градската действителност.

Comments

comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.