Парк Вельова баня във Велинград – Видео

2394
Парк Вельова баня във Велинград | Забележителности във Велинград 4

Една прекрасна забележителност е парк Вельова баня във Велинград.

Забележителен, атрактивен и завладяващ той е един от най-посещаваните паркове в прекрасната местност на курортният град. Общината полага особени грижи за облагородяването на парка и минералните извори наблизо. Създава удобства и се грижи за безопасността на посетителите му. Наскоро беше укрепено футболното игрище и направено безопасно, беше ограничен достъпа на моторните средства в парка, поддържа се чистотата, подобрена е бетоновата настилка и други такива битови подобрения, с които напълно се облагороди вида на тази красива местност.

Парк Вельова баня във Велинград - Забележителности във Велинград 2
Снимка: opoznai.bg
  • Създадени са детски кътчета за най-малките посетители с люлки, пясъчници и други радващи децата приспособления. Всички тези подобрения са направени с европейски средства. Ето защо паркът е едно приятно място за почивка и развлечения на неговите посетители.
  • В близост до парка, почти до края всред борова гора се намира известната „Вельова баня“. И банята и парка са обновени в резултат от дейното участие на местните жители и съдействието на община Велинград. Банята е изградена в квартал Лъджене на десния бряг на река Луковица. Сградата е построена през 1640 година. Легендата разказва как местният управител на селата имал кожно заболяване – неизлечими рани по тялото си и от нищо нямал подобрение. Местна баба го научила да си прави бани в локвата на местният топъл извор и така в последствие се излекувал. В знак на благодарност построява баня, осветява я с игумена от манастира Св. Георги. От тогава банята носи неговото име.

От начало е било запазено само водохранилището на Бан Вельовата баня. По-късно след освобождението местен монах от манастира построява малка сграда, с която покрива водохранилището и къпалнята и така поставя началото на Вельовата баня. Банята се издига върху триъгълна красива поляна, около която има прелестни разнообразни дървета, които допълват неописуемия вид на банята.

Парк Вельова баня във Велинград | Забележителности във Велинград 3
Снимка: opoznai.bg

Къпалнята е с размери 2.5 дължина и толкова ширина и в дълбочина 75 см. Водата е топла и много лечебна. Минералната вода се използва без допълнително да се охлажда. Водата от минералните извори на Вельови бани се използват и за питейни лечения и инхалации. Питейното лечение се осъществява със специфични лечебни процедури и под наблюдението на лекар, за да са ефектни. Ако ефектът е незадоволителен, пиенето на лечебната вода се поема и след като се напусне лечебното заведение и след определено време се извършва контролен преглед. Специалните инхалации се използват при редица заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. Процедурите се изпълняват в басейни и вани. Минералната вода е безцветна, без мирис и много приятен вкус.

В близост има и друго изворче с топла вода, заради което местността се назовава от местните жители Вельови бани. Водата в банята е с изключително лечебни свойства и помага за лечението на много разнообразни заболявания – кожни, гинекологични , възпалителни и алергични, очни, стомашно чревни, нервни и други заболявания.

Карт на местоположението на Вельова баня – Велинград

Comments

comments