Пещерата Снежанка край Велинград

1873
Пещерата Снежанка - Забележителности близо до Велинград
Пещерата Снежанка

Красива и величествена пещерата Снежанка се намира близо до Батак, в Баташката котловина.

Алпинисти покорявайки красивата ни планина, съвсем случайно я откриват. Силно впечатлени и запленени от нейната красота, те решили да се запознаят с подземните й богатства. От тогава тя предизвиква голям интерес и много любители на пещерните екскурзии са я посещавали и са се възхищавали на красивите образувания.

Малка пещера, но много богата на красиви пещерни форми – сталактити, сталагмити, езера и други. За тези, които искат да посетят уникалната пещера Снежанка, има изградена доста стръмна пътека, дълга почти километър. Пътят, който води до пещерата минава през красивата родопска природа и остава незабравимо усещане у всеки, който я посети.

Пътят е изпълнен с красива гледка, но и е доста труден, но наистина си заслужава да се извърви, защото това което ще видите, ще ви зареди с неописуема енергия и ще останете с незабравими спомени от вълшебствата на пещерата.

Пещерата Снежанка - Забележителности близо до Велинград 2
Пещерата Снежанка – Снимка: bulgariatravel.org
  • Образуването си пещерата води от Новомахленската река около 600 г. преди Новата ера. Първите обитатели на пещерата са били траки, като в последствие забравена и открита по-късно съвсем случайно. Пещерата е с дължина 145 метра и е разделена на няколко зали, всяка с разнообразни причудливи форми. В залите има много красиви и разнообразни образувания, наподобяващи различни форми – „Статуята на свободата”, ”Делфинчето”, „Джуджето”, ”Папагалчето” и други. Но, най-интересна е „Снежанка”, от която идва и името на пещерата. Тази форма представлява сталагмит във формата на девойка, която е в очакване на своят мечтан принц. Това красиво образувание се намира във „Вълшебната зала”.
  • Освен тази прекрасна зала, има „Музикалната зала”, ”Голямата зала”, ”Залата на виметата” и „Срутището”. Цялата пещера е обсипана с мраморни и приказно красиви снежно-бели форми, които й придават прекрасен сияйно бял цвят. Освен прекрасните и разнообразни форми в пещерата има и организми, които са се адаптирали към подземният живот.

Прилепите са най-разпространеният животински вид. Те са четири вида и са отлично приспособени за живота в пещерата. Заради нейните особености я наричат „Перлата на Родопите”, заслужено включена в 100-те национални туристически обекти. Всеки, който желае може да посети тази прекрасна природна забележителност всеки ден от 10 до 16 часа. На входа на пещерата, посетителите могат да заверят туристическата си книжка, като се снабдят и със специален печат, потвърждаващ посещението в приказната бяла пещера.

Създадени са и много удобства за посетителите. До входа на щанд се продават различни сувенири и напитки. За посещение на пещерата се организират групи през два часа. Забранено е да се снима в вътре. Пещерата се наблюдава 24 часа със специални видео уреди, за да се предпази от посегателства.

Карт на местоположението на Пещера Снежанка

Comments

comments