Пещерите около Велинград, които задължително трябва да посетите

2480
Пещерите около Велинград -

Пещерите около Велинград

Макар и малък по площи население, Велинград е величествен с богатата си палитра от природни атракции, уникалната си серия от културно-исторически забележителности и съвършените условия за почивка – както за истински релакс, така и за прекарване на незабравими мигове с най-близките ви хора. Веднъж посетили спа столицата на Балканите, вие, със сигурност, отново ще се върнете тук – за да си отпочинете, за да зърнете отново местните забележителности, а просто ей-така – за да се разходите из китните и красиви улички на градчето, да изпиете едно кафе в приветливия му център или за да го преоткривате отново и отново. Ако случайно отново имате път към Велинград, имаме специално предложение за вас – посетете пещерите в района и се насладете на харизматичната местна природна магия, обгърната от вълшебството, наречено съвършенство.

Започваме с пещера Лепеница – място, което си заслужава да видите не веднъж или два пъти. Пещерата се намира само на 10 км от Велинград и е с дължина от около 1525 метра. Лепеница е разделена на цели три етажа, като през най-долния – с дължина 273 метра – тече подземна река, за която от векове наред се носят какви ли не легенди за лековитата й вода. Не на последно място, пещера Лепеница е богата и на множество сталктити, сталагмити и сталактони, които биха станали чудесен фон за вашите туристически снимки.

Другата близка до Велинград пещера е познатата на доста хора Снежанка. Тя е една от най-живописните и впечатляващи природни феномени в цяла България, като, наред с това, местните жители я наричат Перлата на Родопите. Всичко това превръща пещера Снежанка в наистина уникално място за посещение, което, между другото, е включено и в списъка на 100-те национални туристически обекта. Снежанка се намира между Пещера и Велинград, като до нея можете да стигнете, като тръгнете по пътя за не по-малко красивия град Батак.

Comments

comments