Ако ще ходите във Велинград, посетете Радоновата баня

4239
Радоновата баня - Велинград забележителности

Ако ще ходите във Велинград, задължително посетете Радоновата баня.

Радоновата баня - Велинград забележителности

  • В днешно време, когато плануваме почивката си в спа столицата на Балканите – Велинград – последното нещо, за което се сещаме, са местните градски бани, защото тук вече има достатъчно много 4- и дори 5-звездни хотели, които да задоволят нуждите ни, да ни предложат уникален релакс и лечебни процедури, все извършвани и включващи лековитата изворна минерална вода на Велинград. Но да отидем във Велинград и да не посетим Радоновата баня би било истинска глупост, тотален пропуск. Макар че в днешно време тя да не е най-посещаваната местна забележителност, Радоновата баня, категорично и безспорно, си заслужава вашето внимание. И за да ви убедим в това, ще ви разкажем накратко за Радоновата баня на Велинград…
  • Радоновата баня на Велинград преди бе наричана Радоновата баня на Чепино, още от времето, когато този сегашен отдалечен квартал на курорта, бе отделно селце. Банята се намира точно до популярния местен луксозен хотел Свети Спас и в момента продължава да бъде и активна, и работеща, с целогодишно отворени врати за местните посетители. Сигурно, основното нещо, върху което се чудите в момента, е защо Радонова баня…Истината е такава, че баните, всъщност, са две, мъжка и женска, а те са радонови поради простата причина, че водата тук е пълна със специален газ, наречен радон. Той представлява силициево-флуорно-хидрокарбонатно-сулфатна съставка. Тя е с невероятно огромно количество натрий, калий и калций. Водата в банята с температура около 45°C и с рН 9.15, което я прави идеална за руска и турска баня. Важно е да отбележим, че основната функция на радона, като основна съставка на Родоновата баня във велинградския квартал Чепино, е противъвъзпалителната, поради което мястото, някога, е било средище за лечение на безплодие, други гинекологични женски проблеми, както и дизфункции в сферата на урологията. Освен това, родонът е страхотен ресурс за производството на витамин Д в тялото, а всички ние сме наясно, че напоследък, ако не е лято, той трудно може да се набави естествено от храна или билки. Последно, но не по важност водата в банята е отличен източник на витамини и минерали за сърдечно-съдови проблеми, както и за нервите.
Радоновата баня - Велинград забележителности 2
Радоновата баня – Велинград в миналото

Легендата за Радоновата баня ни свързва с Мехмед бин Хасан, който е подновил банята в средата на 18 век след като била разрушена. И въпреки че сам по себе си той е бил мохамеданин, той дал изключително огромна сума, за да възстанови тази баня и за местното население, като дарил цели 700 гроша.

Радоновата баня - Велинград забележителности 3

Карта на приблизителното местоположение на Радоновата баня Велинград.

Comments

comments