Всичко, което трябва да знаете за резерват Беглика

1589
Резерват Беглика - Велинград СПА
Резерват Беглика, Снимка - Beglika.org

Всичко, което трябва да знаете за резерват Беглика

Най-популярната защитена природна местност край Велинград е местността Клептуза. Тя е разположена на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон в квартал Чепино, Велинград. А на около 40 километра от Велинград е локализирана и местността Беглика, която всъщност, представлява резерват разположен в полите на Баташката планина. Той е изцяло държавна собственост, а в границите му е забранена всякаква човешка дейност с изключение на преминаването по точно и стриктно определени от управниците маркирани пътеки. Нещо повече – местните и управниците на резервата напомнят, че в случай на желание от ваша страна да посетите Беглика е добре предварително да предупредите за това Регионалната инспекция на околната среда и водите – Пазарджик, за да получите допълнителна информация и указания.

  • И въпреки всички тези условности, резерват Беглика, наистина си заслужава да бъде посетен. Неговата прекрасна природа и успокояваща атмосфера ще ви накарат да се почувствате сякаш се завръщате към корените си, към земята. Тук, ще срещнете много защитени видове животни, птици и водни организми. Разбира се, официалното обявяване на местността като защитена и даването й на статут резерват, което става през 1960 година, става във връзка с държавното решение за щателно опазване на местните смърчови гори, които вече са рядкост в родината ни. Наред с тях, в резерват Беглика ще срещнете и уникалните, и също поставени под държавна защита глухар, вълк, благороден елен и кафява мечка, докато сред прелестната флора основно място заемат родопското омайниче, родопската теменука, текирската мишорка, аплийското сграбиче, родопско крайснежно звънче, български рожец, родопско великденче и черно френско грозде.
  • Самият резерват Беглика е прилежно разположен в близост до плоския вододел със същото име и в близост до още един голям и интересен български курорт – Батак. На 5 километра разстояние от защитената местност пък ще намерите връх Голяма Сютка, който е втори по големина в Родопи планина. Според експертите в туризма, резерват Беглика е способен да превърне целия регион край Батак и Велинград в още по-привлекателни и популярни местности за посещение не само от български, но и от чуждестранните туристи. В тази насока вече се работи, но определено, държавата има още какво да свърши от гледна точка на по-щателното опазване на местността и по-добре контролирания достъп до нея от страна на посетителите.
Резерват Беглика - Велинград СПА
Резерват Беглика, Снимка – Beglika.org

Да посетите резерват Беглика е истинско удоволствие! И ви съветваме да го направите, защото наистина си заслужава!

Всяка година през месец август се провежда Беглика Free Fest – Вижте повече…

Comments

comments