Велинград – вкусно вълшебство от традиционната местна кухня

1875
Традиционната местна кухня - Велинград СПА

Велинград – вкусно вълшебство от традиционната местна кухня

Освен с лековитата си минерална вода, красивите природни феномени, интересни местни митове и легенди, както и културно-исторически забележителности, във Велинград можете и да си похапнете много, ама наистина много вкусно. Курортът е прочут не само като спа столицата на Балканите, но и като един от най-стойностните и заслужаващи си райони, които да посетите, за да се доближите и вкусите до традиционната родопска кухня. Именно родопската кухня обуславя и основното местно меню във Велинград и макар тук вече да има десетки луксозни и модерни хотели и комплекси, където се предлагат шведски маси, изискани ястия и интернационални блюда за чуждестранните туристи, почти нито едно място за настаняване тук (включително и споменатите вече 4- и 5-звездни) не се отказват от магията на традиционната местна кухня. И точно те – вкусните ястия, характерни за Родопите и региона – винаги присъстват в менютата на велинградските ресторанти и заведения. Нека ви разкажем обаче малко по-подробна за тази типична и класическа за страната ни кухня, която неведнъж е била признавана за изключителна от хора от цял свят…

Традиционно за Велинград и Родопите е да се закусва обилно. Местните жители тук са свикнали да стават рано, затова и се зареждат с повече енергия за през целия ден. Типични за Велинград са катмите – тип палачинки, много тънки, които се наричат още и марудници. Различното от нормалните палачинки при катмите е, че се пекат в глинена тикла в кръговидна форма, най-често в огнището. За плънка се използват сладка от горски ягоди, домашно сирене или мед. Друга опция за закуска е класическата родопска баница, наричана още клин. Във Велинград ще я намерите във всяка закусвалня, а към нея ще ви предложат айран от домашно кисело мляко или мурсалски чай.

  • Велинградският обяд включва най-често пататник. Този местен картофен специалитет е идеален за вегетарианците, които все по-често намират трудности да се нахранят навън, съобразявайки се с хранителните си навици. Но ако вие сте по-скоро месояден, опитайте традиционното за Велинград чеверме от младо прасенце или качамак.
  • Без значение кое време от деня е, любителите на сладкото, задължително трябва да пробват велинградската баклава с орехи.
  • И последно, за вечеря, във Велинград обикновено гощават с плата от мезета, които включват суджук и старец. Виното е задължително, а на празник се сервира и агнешко, предимно с любимите за региона картофи, които се овкусяват с масло и зелени свежи подправки.

Comments

comments