Вела Пеева и къща-музей във Велинград

2518
Вела Пеева - Велинград СПА
Вела Пеева - Снимки и паметник

Вела Пеева – Велинград СПА

Вела Пеева - Велинград СПА 3

Историческият музей във Велинград е една от най-ярките и често посещавани атракции в района. Интересното на музея е, че освен основна сграда, включва и няколко допълнителни такива, като прилежащи към експозицията му сбирки. Точно такова допълнение към Историческия музей на Велинград е малко известната, но много интересна и заслужаваща си да бъде посетена Къща-музей Вела Пеева.

Вела Пеева - Снимки и паметник 2
Вела Пеева – бивш музей

Както сигурно се досещате, Вела Пеева е важна историческа личност за Велинград, поради което и къщата й е превърната в музей, посещаван и до ден днешен от туристите. Вела Пеева е не просто смела и видна българка, живяла някога в района на Велинград, а истински герой, макар и от женски пол. Тя е най-ярко изявеният участник в местното съпротивително движение по време на Втората световна война. Съдбата на Вела я свързва с Родопския партизански отряд, воден от Антон Иванов, а по-късно тя става и част от Чепинец (добре познат партизански отряд от същото време). Дейността на Вела я увековечава за дълги години напред и точно поради тази причина, няколко години, след като е основан Велинград като единен град, обединяващ сегашните му квартали Чепино, Каменица и Лъджене, първоначално той носи именно нейното име. Така Велинград дълго време съществува като Вела Пеева – между 20 и средата на 40-те години на миналия век.

В днешно време в Къща-музей Вела Пеева във Велинград (по-конкретно в квартал Каменица) можете да видите цялата документална експозиция, посветена на делото на видната българка. На горния етаж от сградата са запазени повечето лични вещи и мебели на партизанката, т.е. историците прилежно пресъздават живота й, без да ни спестяват и капчица от нейната действителност – оскъден бит, воинствен характер, силно изявени принципи. Къща-музей Вела Пеева във Велинград може да се посети всеки ден, без Неделя, като работното време е от 9 сутринта до 5 и 30 следобяд. Сред най-интересните вещи в музея са личната библиотека на Вела (тя е била страстен почитател на литературата), както и много голяма част от нейните детски снимки. Делото на Пеева буквално оживява в нейната родна къща и до ден днешен и ще бъде истински пропуск за вас да посетите Велинград, но да не наминете и през Къща-музей Вела Пеева. Лично ние ви съветваме да съчетаете това посещение и с преглед на останалите експозиции и сбирки на Историческия музей в града. Така само за няколко часа ще се потопите изцяло в историята и културата на града.


Вела Пеева - Велинград СПА 4
Вела Пеева - Велинград СПА 5

Comments

comments