Велинград – българското кътче от Рая!

1729
Велинград – българското кътче от Рая!

България е повече от богата на забележителни и запомнящи се места за туризъм, почивка, културно обогатяване и възможност за откъсване от сивия делник и забързаното ежедневие, носещо стрес и умора. Голяма част от всички тези уникални местности, големи исторически градове и малки, почти незнайни селца, дори притежават всички тези изброени фактори, за да могат да се нарекат наистина незабравими и впечатляващи български забележителности. Точно такова селище е и Велинград. Това малко, но славно като история, прекрасно като курорт за разпускане и развлечение градче е познато като българското кътче от Рая, където почивката е гарантирана!

  • Разположен в обширната и харизматична Чепинска котловина и в подножието на магнетичните Западни Родопи, Велинград, привлича стотици туристи от страната и Европа (предимно руснаци, англичани и немци) със своя мек, успокояващ и създаващ още по-перфектно настроение за отмора континентално-средиземноморски климат. Велинград е най-доброто място за бягство от силните и непоносими летни горещини в Южна България, а през късната есен и зимата, градчето се превръща в любима планинска дестинация, като районът е подходящ и за екстремни спортове, ски курсове и професионални спускания, та дори и най-обикновени семейни празници пред камината и насред богатата Велинградска трапеза. И като стана дума за кухнята, Велинград се слави с разнообразните си кулинарни шедьоври, характерни за местните родопски обичаи и културни традиции, тъй като градът е наследник на цели три стари български села – Лъджене, Каменица и Чепино. Велинград се обособява като самостоятелно населено място едва след Втората Световна Война и то под „патронажа” на тогава „властващата” по тези земи партизанка Вела Пеева. Женското начало обаче съвсем не е единственият интересен и любопитен факт за слънчевия и китен Велинград. За селището се говори, че е едно от най-древните по българските родни земи, защото тук има регистрирани редица свидетелства и доказателства за наличие на следа от тракийската цивилизация. В местния Исторически музей, са добре дошли всички посетители на Велинград. Освен за траките, тук, гостите на града могат да открият и уникални нови факти и останки от епохата на Турското робство, както и от революционните движения и най-вече информация за местния роден активист на ВМРО Владо Черноземски.
  • Почти няма посетители на Велинград, който да не е минал и през местния карстов извор Клептуза. Тази уникална по рода и атмосферата си атракция е и символът на града, а в средата на миналия век тя е обявена и за национална природна забележителност с основна уникална черта – неговите води, които са изведени на повърхността. Сред останалите интригуващи атракции на Велинград, са и Крепостта Цепина от 9 век, Художествената Галерия, поместена в местната Къща на Цвета, Пещерата Лепеница, Плиоценския парк и много други.
  • Това, с което Велинград обаче е известен не само в цялата страна или в рамките на Балканския полуостров, но и в цяла Европа, а и в последните години – и извън нейните предели – е титлата, която градът съвсем скоро получава, а именно „СПА столица на Балканите”. Причините за тази чест, която Велинград достойно носи години наред са много. Освен с уникалния си климат, градът е известен и с лековитите си минерални извори. Според експертите, тя е невероятно благоприятна за лечение на неврологични и кожни заболявания, както и за регулиране на стомашно-чревния тракт и цялостното здравословно състояние на наскоро преболедували сериозни болести пациенти. Накратко, Велинград е страхотно място и за активно лечение, и за последваща терапия при нормализиране на цялостното човешко здраве, както и за стандартна отмора от стрес, напрегнато ежедневие, неприятности и така нататък. С това съвсем не се изчерпват предимствата на Велинград като топ туристическа дестинация в страната. Спа факторът в града е силно повлиян и от богатата гама от предлагани услуги. Тук, посетителите съвсем лесно могат да намерят най-добрите уелнес процедури, най-големите професионалисти в лечебните масажи и терапии. Перфектното обслужване е в унисон с прекрасната хотелска база на Велинград. 4 и 5-звездните хотели във Велинград заслужено са получили тази категоризация, защото те, в действителност, отговарят на всички изисквания за вкусно, здравословно и разнообразно изхранване, класическо обслужване по стаите в детайли и с висока прецизност. Наред с това, повечето почивни станции и луксозни хотели във Велинград носят и част от местната успокояваща и отпускаща планинско-селска атмосфера. Така, луксът прилежно е съчетан с уюта на домашната обстановка, уникалната кулинария и безпрецедентното спа богатство, за да изградят цялостния образ на райското кътче, наречено Велинград.
  • Предимствата да почивате във Велинград са безброй много! Тук, можете заслужено да прекарате няколко дена от отпуската си в спокойствие, хармония и тишина, за да възстановите жизнените си сили. От друга страна, Велинград няма да ви остави да скучаете. Градът има множество за забавления, като тяхното разнообразие ще успее да отговори на всякакви вкусове и предпочитания. Възстановяващата ваканция – било то със семейството или с приятели – е гарантирана от перфектните спа грижи на професиоаналистите тук. А трябва ли да споменаваме в подробности и колко много романтика и нежност може да ви донесе Велинград, ако изберете точно това харизматично чепинско градче за почивката ви с любимия човек? Всяка кратка разходка из калдъръмените улички на градчето и всяка тиха, обезпокоявана само от песните на нощните птици, вечер, ще остане незабравима за вас и за човека на сърцето ви.
  • Велинград не просто си заслужава. Той ще ви дари с глътка свеж въздух, бързо възстановяване на духа и тялото, както и букет от цветни спомени, носещи културните обичаи на местното население, мистериите и легендите от тукашната древна история и много усмивки при мисълта за цялостната хармония и харизма на селището, наречено Велинград! Велинград – правилният избор за пълна и чудесна почивка!

Comments

comments