Връх Сютка – симпатичният и мистичен връх край Велинград, който трябва да посетите!

0
2453
Връх Сютка - Велинград СПА
Връх Сютка - Снимка sbss.bg

Ако си мислите, че Велинград има само минерални плажове, извори и река, край която да си направите пикник, силно се лъжете, защото и хората с особен афинитет към прохладата и планинските преходи могат и ще заобикнат разнообразната на атракции и интересни предложения за прекарване на свободното време спа столица на Балканите.

Край Велинград, някъде там сред Родопите и по-конкретно в планинския масив на Баташката планина ви очаква един симпатичен, но и мистичен, лесен за преодоляване, но и толкова мотивиращ и зареждащ връх Сютка.

Наричан още и Голяма Сютка, този връх, днес, е основната ни тема за разговор. Ще се опитаме да ви вдъхновим и вас за една прекрасна и разпускаща планинска разходка до Сютка…

Връх Сютка - Велинград СПА 2
Връх Сютка – Снимка bikearea.org
  • Без значение как ще я наречем – само Сютка или Голяма Сютка – тя е като истинска красавица сред Родопските масиви. Всъщност, тя се пада третият по големина връх в Родопите и най-високата точка, конкретно в Баташката планина. Общата дължина на връх Сютка е 2186 метра. Самият връх може да се определи като заоблен. Той се отличава още и със своите причудливи полегати склонове, които превръщат гледката към Сютка от Велинград в интересна игра на форми, а в същото време е доста равна и проходима – дори за начинаещите в планинските преходи и то дори без водач. Голяма Сютка или Сютка (както също я изписват в доста учебници и научни материали) е разположена централно, точно в средата на масива, наречен Баташка планина в Родопите.
  • Ако трябва да сме по-конкретни за геоморфоложката природа на връх Сютка край Велинград, трябва да отбележим, че тя представлява остатъчна скала от доста по-стар релеф, който предимно се е сформирал от гранит и гнайс. Същевременно, в района превес имат плодородните и добре познати и разпространени в Родопите, а и изобщо у нас кафявите горски почви.
  • В същото време, ако решите да посетите връх Сютка, освен директно от Велинград, можете да тръгнете и от град Ракитово, който също напоследък се превърна в интересна дестинация за туристите, най-вече за почитателите на еко и селския туризъм. В района на върха преминава и любопитната еко пътека Екстремна, която само подмамва с името си, че изисква водач и специалист. Тук има доста иглолистни гори, но те са проходими, така че със сигурност, ще се справите да покорите величествения връх Сютка. В случай че вече го обмисляте като идея, съветът ни е да го направите на пролет или в началото на есента, когато времето и гледката тук са разкошни.

Comments

comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.