Връх Сютка – симпатичният и мистичен връх край Велинград, който трябва да посетите!

2639
Връх Сютка - Велинград СПА
Връх Сютка - Снимка sbss.bg

Ако си мислите, че Велинград има само минерални плажове, извори и река, край която да си направите пикник, силно се лъжете, защото и хората с особен афинитет към прохладата и планинските преходи могат и ще заобикнат разнообразната на атракции и интересни предложения за прекарване на свободното време спа столица на Балканите.

Край Велинград, някъде там сред Родопите и по-конкретно в планинския масив на Баташката планина ви очаква един симпатичен, но и мистичен, лесен за преодоляване, но и толкова мотивиращ и зареждащ връх Сютка.

Наричан още и Голяма Сютка, този връх, днес, е основната ни тема за разговор. Ще се опитаме да ви вдъхновим и вас за една прекрасна и разпускаща планинска разходка до Сютка…

Връх Сютка - Велинград СПА 2
Връх Сютка – Снимка bikearea.org
  • Без значение как ще я наречем – само Сютка или Голяма Сютка – тя е като истинска красавица сред Родопските масиви. Всъщност, тя се пада третият по големина връх в Родопите и най-високата точка, конкретно в Баташката планина. Общата дължина на връх Сютка е 2186 метра. Самият връх може да се определи като заоблен. Той се отличава още и със своите причудливи полегати склонове, които превръщат гледката към Сютка от Велинград в интересна игра на форми, а в същото време е доста равна и проходима – дори за начинаещите в планинските преходи и то дори без водач. Голяма Сютка или Сютка (както също я изписват в доста учебници и научни материали) е разположена централно, точно в средата на масива, наречен Баташка планина в Родопите.
  • Ако трябва да сме по-конкретни за геоморфоложката природа на връх Сютка край Велинград, трябва да отбележим, че тя представлява остатъчна скала от доста по-стар релеф, който предимно се е сформирал от гранит и гнайс. Същевременно, в района превес имат плодородните и добре познати и разпространени в Родопите, а и изобщо у нас кафявите горски почви.
  • В същото време, ако решите да посетите връх Сютка, освен директно от Велинград, можете да тръгнете и от град Ракитово, който също напоследък се превърна в интересна дестинация за туристите, най-вече за почитателите на еко и селския туризъм. В района на върха преминава и любопитната еко пътека Екстремна, която само подмамва с името си, че изисква водач и специалист. Тук има доста иглолистни гори, но те са проходими, така че със сигурност, ще се справите да покорите величествения връх Сютка. В случай че вече го обмисляте като идея, съветът ни е да го направите на пролет или в началото на есента, когато времето и гледката тук са разкошни.

Comments

comments